Hólabda
Tészta: 8 tojás sárgáját 8 kanál langyos vízzel, 40 dkg porcukorral habosra keverünk. 25 dkg lisztet fél cs. Sütőporral összekeverünk, hozzáadunk 3 kanál kakaót és a 8 tojás felvert habját. Két részre osztva sütjük. Mikor kihűlt, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és krémmel töltjük.
Krém: fél liter tejet fölforralunk, 4 kanál liszttel felfőzzük. Hagyjuk kihűlni. 20 dkg vajat és 20 dkg porcukrot kikeverünk és a krémhez adjuk.
A pogácsák oldalát is megkenjük, kókuszba forgatjuk és a tetejét csokimázzal vonjuk be.
Méteres tészta
Tészta: 3-3 tojásból piskótát keverünk, az egyik feléhez 1.5 kanál kakaót teszünk. Őzgerinc sütőben sütjük.
Krém: 16 dkg cukorral negyed liter tejjel puncs pudingot főzünk. Hűlni hagyjuk, majd 10 dkg vajjal, rummal simára keverjük.
Máz: 20 dkg cukor, 3 ek. tej, 3 ek. kakaó, 10 dkg vaj. Felfőzzük, majd kihűlés után a tésztára öntjük.
Lusta rétes
25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 1 cs. Sütőpor, 1 citrom héjja. Az egészet összekeverjük.
5 dkg vajjal a tepsit kikenjük és a fele tésztát beleöntjük a tepsibe. Fél kg. túró, fél cs. mazsola, 1 cs. vaniliás cukor, fél doboz tejföllel meglocsoljuk. Ráöntjük a tészta másik felét, majd 2 tojás és 4 dl. tej keverékét a tetejére borítjuk.
Kevert almás
Hozzávalók: 20 dkg reszelt alma, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, fél cs sütőpor.
Keverjük a tojást habosra a cukorral. Reszeljük le az almát, ízesítsük vaniliával, fahéjjal és hagyjuk állni, hogy az alma átvegye az ízeket. Adjuk hozzá a felvert kemény habot, keverjük bele a lisztet, sütőport. Végül vajazott, lisztezett tepsibe öntve úgy sütjük mint a piskótát.
Lúdlábtorta
Tészta: 5 tojás fehérjét 3 kanál vízzel keményre verjük. 5 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverünk majd 15 dkg lisztet fél cs. Sütőporral összekeverünk. Piskóta módra keverjük, sütjük.
Krém: 30 dkg háztartási kekszet ledarálunk, 1 db rumaroma, 1 dl kávé, 3 ek. Kakaót keverünk hozzá. 30 dkg porcukrot 1 rámával kikeverünk, majd az egészet összedolgozzuk és a tésztára kenjük. A tetejét csokimázzal vonjuk be.
Kakaós habos
Tészta: 12 ek cukor, 9 tojás sárgája, 2 púpos ek kakaó. Jól kikeverjük hozzáadunk 10 dkg lisztet 1 cs sütőport, 5 ek vizet végül 5 tojás kemény habját.
Hab: 4 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral gőz fölött kemény habbá verünk majd a kihűlt tésztára kenjük.
Keksz szalámi
Hozzávalók: fél kg háztartási keksz, 1 rum aroma, 1 ráma, 1.5 dl tej, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó.
A kekszet apró darabokra törjük és a rummal meglocsoljuk. A tejet a cukrot a kakaót összekeverve 5 percig állandó keverés mellett felfőzzük, beletesszük a margarint és újra felforraljuk. Ráöntjük az összetört kekszre majd fakanállal jól összekeverjük.
Celofánt meghintünk kókusszal, 2 hengert formálunk belőle.
Hamburgi szelet
20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 4 kanál hideg víz. Jól összegyúrjuk majd hideg helyen 2 órán át pihentetjük.
Töltelék: 6 tojás sárgája, 15 dkg csokoládé, 15 dkg mandula ( dió) . 18 dkg cukor, 6 tojás fehérjéből kemény hab.
A tésztát 2 részben kisodorjuk a tölteléket közé rakjuk majd lassú sütés után hideg helyen hagyjuk kihűlni és úgy szeleteljük.
Somogy kocka
6 tojás, 18 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 5 dkg liszt, kevés sütőpor. Úgy készítjük mint a piskótát, ha kihűlt ketté vágjuk.
3 tojásból piskótát sütünk, alul-fölül barna, középen sárga piskóta
Krém: fél liter tejbe másfél cs vanilia pudingot felfőzünk, 30 dkg vajat, 20 dkg porcukorral simára keverünk és hozzáadunk 2 ek kakaót majd a ¾ részét a pudinghoz adjuk, simára keverjük és a lapok kőzé töltjük. A maradék krémet a tetejére kenjük és csokit reszelünk rá. Másnap szeleteljük.
|